J.F. Stender, Frans Stender, fotograaf Veghel.
Deze pagina laat een aantal prachtige foto's zien van de Veghelse fotograaf Frans Stender en zijn van omstreeks 1900 tot en met (naar verwachting) 1920. Van een aantal van deze foto's zijn voor zover bekend ook ansichtkaarten gemaakt. Frans Stender was van Duitse afkomst en kwam uit Goch, Rheinland, Prussia, oorspronkelijk Johann Franz Stender geheten. Zijn doopnamen waren Johannes Franciscus Stender, geboren op 23 februari 1866. Frans Stender was van beroep horlogemaker en vestigde zich met zijn gezin in Veghel op 1 februari 1893. Zijn vrouw heette Mathilda Maria Moll en ze hadden 8 kinderen, waarvan 5 dochters en 3 zonen (waarvan 1 zoontje overleden een maand na geboorte). Stender had een horlogerie in de (voormalige) Kerkstraat, nummer A165 (datum inschrijving 8 augustus 1921). Later zo blijkt uit de archieven van het BHIC dat hij in 1925 een pand had gekocht aan de Marktstraat (huidige Kalverstraat 3), sectie G 1182. Hij repareerde en verkocht horloges en uurwerken. Zijn zoon Anton Stender lijkt na het overlijden van Frans Stender de zaak destijds te hebben overgenomen (de zaak is opgeheven in 1968 zo blijkt uit het Handelsregister). Uit de inmiddels verzamelde werken van Frans Stender blijkt dat hij behoorlijk actief is geweest als fotograaf, ook buiten Veghel. Naast fotograaf was hij een begenadigd musicus die kennelijk veel heeft betekend voor het muzikale leven in Veghel. Frans Stender was tevens een vooraanstaand persoon in het muzikale leven van Veghel. Als zodanig was hij de eerste directeur van de Harmonie die onder de naam "Bonds Harmonie" werd opgericht en waaruit later de Kerkelijke "Harmonie de Eendracht" is gegroeid. Frans Stender is 71 jaar geworden en is op 12 augustus 1937 overleden. Mocht u over aanvullende informatie (of foto's van Frans Stender) beschikken graag dan een berichtje (via menu contact, GroetenUitVeghel.nl)


Foto's van familie Stender beschikbaar gesteld door nazaten van Frans Stender.Op de eerste foto de familie Stender: 8 Kinderen (1 overleden): 1. Theodora (Thea Van Loosen-Stender, overl. te Rotterdam), 2. Frans Joseph Stender, klokkenmaker, geh met Hermine Moll, overl te St Michelsgestel), 3. Maria Ottenhof-Stender, overl. te Oldenzaal), 4. Elisabeth (Els Gielens-Stender, overl. te Den Bosch), 5. Antony Stender (overl. te Amersfoort, in leven fotograaf te Veghel), 6. Eleonore (Leonie Hazelzet-Stender, overl. te Rotterdam), 7. Eugenie van der Grinten-Stender, beeldhoudster, overl. te Eindhoven), 8. 1 kind overleden: Emile.
Ga met je cursor over de foto's om vergroting te zien (of tik er op met je vinger indien je een touchscreen hebt).
                   

                                               

                   


Overzicht foto's van Frans Stender


Ga met je cursor over de foto's om vergroting te zien (of tik er op met je vinger indien je een touchscreen hebt).
                       
                   

                                               

                   


Ingekleurde foto's

Hieronder enkele voorbeelden van recent ingekleurde foto's van Frans Stender met de technieken van nu. Ter vergelijking, de laatste 2 foto's zijn afbeeldingen van orginele ansichtkaarten die toentertijd zijn ingekleurd (waarschijnlijk door Frans Stender zelf), met de technieken van toen. Kijk ook op: Stender op MyAlbum.com
Ga met je cursor over de ingekleurde foto's of kaarten om vergroting te zien (of tik er op met je vinger indien je een touchscreen hebt).

                                   

                                               

                   

                                                                                                        

 

 

 

 

                                                

                   

                                                                                                        

 

 

 

 

 

                                               

                   

                                                                                                        

 

 

 

 

                                                                                                         

 

 

 

 

 

Back to top

© 2013 Groeten uit Veghel · Webdesign, grafisch ontwerp: Emiel Verwijst
www.toerismeveghel.nl, toerisme veghel, toerismeveghel,Gemeente, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven, Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch, digitaliseren van foto's fotoalbum